check de feiten

Elke jerrycan is verdacht – ook op het strand of in het park

Als je het nieuws een beetje volgt, denk je al snel dat drugsafval vooral een probleem van het platteland is. Maar ook de regio Den Haag heeft te maken met gedumpt drugsafval. Dat kost heel veel geld: één vat vol afval verwerken kost al duizenden euro’s. Maar het is ook een gevaar voor de omgeving. Daar weten de experts bij Omgevingsdienst Haaglanden, die toezien op het afvoeren en verwerken van illegaal afval, alles van.

Helaas: ‘groene’ drugs bestaan niet
Hoe weinig je ook gebruikt, elke pil, kristal of poeder levert chemisch afval op. Van lachgas-tanks met explosiegevaar, tot kunststof vaten vol vloeibaar en hartstikke giftig materiaal. En omdat het potentieel bewijsmateriaal is tegen de criminele organisatie erachter, zorgen zij er zelden voor dat dat afval netjes wordt verwerkt. Het gevolg: illegale dumping in het riool of in de natuur. En de hoeveelheden zijn vaak fors. Van jerrycans van 25 liter tot containers van 800 liter, de mensen van Omgevingsdienst Haaglanden hebben het allemaal gezien, op plekken waar je het liever niet tegenkomt.
 
Gifdampen uit je doucheputje
Drugsafval verspreidt zich met het grootste gemak door de stad en komt via het riool zelfs tot achter je voordeur. Zo nu en dan moeten nietsvermoedende bewoners in veiligheid gebracht worden omdat er giftige dampen opstijgen uit het toilet of doucheputje. Een teken dat er ergens chemische stoffen zijn geloosd in het riool. Die stoffen zijn soms zo heftig dat ze lekkages opleveren, waardoor ze rechtstreeks in de bodem en het grondwater terechtkomen. 
 
Van zandbak tot uitlaatstrook
In een groene gemeente als Den Haag zijn er allerlei plekken te bedenken waar drugsafval kan worden achtergelaten. Parken, de duinen en het strand zijn natuurlijk altijd dichtbij. Dat maakt gedumpt afval direct gevaarlijk, bijvoorbeeld voor honden die op avontuur gaan in de bosjes, en kinderen die spelen in verontreinigd zand. Verder brengt het natuurlijk schade toe aan het milieu, en dat is zorgwekkend. 
 

Ons duinwater, jouw drinkwater
We wonen in Den Haag dicht bij onze drinkwatervoorziening, en je hoort vaak hoe trots we mogen zijn op de kwaliteit van het water dat uit onze kraan komt. Daarom wordt er vooral in het duingebied goed toezicht gehouden op dumping en verontreiniging. Maar als je bedenkt dat één liter olie al één miljoen liter water kan verontreinigen, is elke lozing er al een te veel. Zeker als we niet altijd zeker weten welke stoffen er worden gebruikt. Daar wil je geen kopje thee mee zetten. 
 
Hardlopen met je ogen open
Je hoeft dus geen boerderij te hebben om in aanraking te komen met drugsafval, zoveel is duidelijk. Als je dus gaat hardlopen of de hond uitlaten en je ziet jerrycans, vaten of afvalzakken staan waar ze duidelijk niet horen: bel de politie. Is er gegraven of een stuk grond omgewoeld op een afgelegen plek? Bel de politie. Zie je een losse putdeksel? Je raadt het al, bel de politie. Je stadgenoten (je buren én het bodemleven) zijn je dankbaar.  


Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan de mensen van Toezicht en Handhaving van Omgevingsdienst Haaglanden.